//Pécs nevezetességei

Pécs nevezetességei

Pécs története régre nyúlik vissza. Előző cikkünkben bemutattuk, hogy honnan is indult a város, most azonban Pécs nevezetességei kerülnek előtérbe. Ki ne ismerné az Ókeresztény sírkamrákat, az egyetemet, vagy éppen pécsi borvidéket? Cikkünkben részletesebben bemutatjuk a város látnivalóit! 

Világörökségi helyszín  

Az UNESCO több mint 20 éve vette fel a világörökségi helyszínei közé az ókeresztény sírkamrákat. Ezt azért is tették meg, mert a temetők és a kápolnák mind építészeti, mind pedig festészeti jegyezi őrzik a Római Birodalom építészetét és művészetét egyaránt. A Dóm tér alatt található emlékek kész egységet alkotnak, nem véletlenül jött létre a Cella Septichora Látogatóközpont, amelyet egyre többen látogatnak.  

Pécsi borvidék 

A korábbi régészeti feltárások bizonyították be, hogy a Mecsek déli lejtőin hatalmas területen termesztenek szőlőt. A legjobb itt érő szőlők között a hárslevelű, a cabarnet, a merlot, de még a furmint is megtalálható. Már a rómaiak is becsben őrizték a nedűt, a bortermesztésnek ugyanis nagy szerepe volt. A honfoglalást követően azonban a pécsváradiak kezdték el gondozni a szőlőket és kezdtek el finomabbnál finomabb borokat gyártani. Később a betelepülő szerzetesrendek még több ültetvényt telepítettek a területre. Manapság a borvidék nagy része elsőosztályú termékeket ont magából. 

A Pécsi Tudományegyetem 

Az ország legrégebbi és legnagyobb egyeteme a Pécsen található intézmény. Az iskola 2017-ben ünnepelte meg a fennállásának 650. évfordulóját, amit még 1367-ben alapított meg Nagy Lajos magyar király a püspöki székhelyen. Az akkora egyetem nem sokáig működött, azonban képes volt megalapozni a későbbi oktatási helyszín színvonalát.  

Zsolnay-kút 

Ne feledkezzünk meg a kisebb emlékekről sem, mint például a Zsolnay-kút. A város címerében is helyet kapó kutat még Zsolnay Vilmos fia, Miklós ajánlott fel a település részére. Az építmény négy méter magas, amit egy különlegesnek mondható zöldesarany kerámiamázzal vontak be. A végleges helyére csak 1930-ban került, oda, ahol korábban egy török csorgó állt.  

A Pécsi székesegyház 

A székesegyház eredetileg a XI. században egy középkori katedrálisnak épület meg, amit szerencsére a későbbi áttervezés és felújítás során is megőriztek. Az orgonája a pécsi Angster Orgonagyárból került ki, hasonlóan a zsinagóga darabjához. Korábban az altemplomban ráleltek Janus Pannonius pécsi püspök maradványaira, amit aztán újra is temettek. Emlékét egy nemrég állított szobor is őrzi az utókor számára.  

Állatkert 

A Pécsi állatkert több száz fajnak ad otthont, hiszen itt láthatunk kengurukat, leopárdot, oroszlánok, bengáli tigriseket, de még szurikátákat is egyaránt. A látnivaló kialakítása még az 1960-as években kezdődött meg, amit társadalmi munkások indítottak el. A teljes átépítésre 2013-ig várni kellet, amit végül 2016-ban fejeztek be. Ma már egy százezer literes akvárium is található itt, amiben nemcsak fókák, hanem szirti cápák is élnek. A helyszínen lehetőség van továbbá állatot etetni, állatsimogatóba látogatni, de nézhetünk krokodilokat és óriáskigyókat, akiknek adhatunk pár falatot, ha merünk persze.  

Pécs nevezetességei között tehát számos látnivaló megtalálható. Érdemes ellátogatni a baranya megyei székhelyre.