//Pécs középiskolái

Pécs középiskolái

Baranya megye számos nívós intézménynek ad otthont. Pécs középiskoláiban azonban szinte bármit tanulhat a gyermek, amit csak szeretne. Ott van például az Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola, illetve a méltán híres Janus Pannonius Gimnázium is, amely a Mária utcában kapott helyet. Cikkünkben részletesebben bemutatjuk a város oktatási intézményeit! 

Pécsi Janus Pannonius Gimnázium 

A kiváló minőségű Janus Pannonius Gimnázium a tudományok eredményeit foglalja tantárgyirendszerbe, így próbálják meg oktatni a tanulóikat. Ide főként 12-18 éves korig járnak diákok, akinek a fejlesztését a képzettségi szinthez igazítják. A képességek fejlesztése, illetve a nevelés csakis a tanárok és a fiatalok közreműködésével lehet, csak ketten együtt lehetnek eredményesek. Az oktatók lehetőséget adnak az önállóságra, a kezdeményező képességre és a kreativitásra egyaránt. Kiemelt értékek az intézményben: 

  • A gondolkodás és értelem fejlesztése.  
  • A felkészítés az egyetemi képzésekre.  
  • A környezetvédelem és persze az egészséges életmód.  
  • Az idegen nyelvek lehető legjobb mértékű elsajátítása.  
  • Az anyanyelvi ismeretek oktatása. 
  • A fegyelemre és a rendre való nevelés.  

Az iskolában hat- és négyosztályos képzések indulnak. A hatosztályosból való kikerülést követően a diákok 95-98%-át veszik fel nívós egyetemre, amit a nagy részük sikeresen el is végez.  

Miroslav Krleza Horvát Gimnázium 

A horvát iskola nem véletlenül itt alakult meg, hiszen a város közel található a határhoz. Két kóddal indítanak képzéseket, mind a két osztály négy év alatt végezheti el a gimnáziumot. Az egyik a horvát két tanítási nyelvű, nemzetiségi oktatást, míg a másik plusz egy évfolyamos nyelvi előkészítőt tartalmaz. Itt a 9. évfolyamon horvát nyelvből sajátíthatnak el mélyebb tudást, am mellett tanulhatnak továbbá angolt és németet egyaránt. A fő cél az érettségire, illetve a felsőoktatási tanulmányok folytatására való megfelelő felkészítés. A tanítási nyelv horvát, de természetesen oktatnak magyar nyelven irodalmat, matematikát, kémiát és fizikát egyaránt. Várnak azonban horvátul gyengén, esetleg egyáltalán nem beszélő személyeket is, így bárkinek lehetősége van mélyebb tudást szerezni.  

Leöwey Klára Gimnázium 

A Leöwey Klára intézmény hosszú múlttal és hagyományokkal rendelkező iskola, amely folyamatosan megújul és megszépül. A Szent István téren elhelyezkedő gimnázium klasszikus műveltséget és továbbfejlesztő tudást ad át a diákok számára. Itt nagy hangsúlyt fektetnek a kompetenciára, a diákok ráadásul 11. és 12. évfolyamon emelt szintű fakultáción is részt vehetnek. Ennek köszönhetően igény szerint valamennyi tantárgyból felkészülhetnek az emelt szintű érettségire. Fontosnak tartják a harmonikus és alkotó légkört, hiszen az elmélyült és közös munka magas színvonalú oktatást eredményez.  

Az iskolában ráadásul több nyelven is tanulhatnak a diákok, akiknek kettőt kötelezően ki kell választaniuk. Kezdő szinten angolt, németet, franciát, olaszt, spanyolt, de még oroszt is oktatnak. 2012-től pedig harmadik nyelvként a fiatalok már a kínaiba is belekezdhetnek.