//Hogyan zajlik az energetikai tanúsítvány kiállítása?

Hogyan zajlik az energetikai tanúsítvány kiállítása?

Sokan nincsenek tisztában az energetikai tanúsítvány fontosságával. A dokumentumra minden esetben szükség van, ha eladni vagy vásárolni kívánunk valamilyen ingatlant. De vajon mennyi idő alatt készül el, illetve hogyan is zajlik ennek kiállítása? Cikkünkből részletesen kiderülnek ezek az információk.  

Mi is az energetikai tanúsítvány? 

Ez egy olyan okirat, amely az ingatlanra vonatkozik, annak is energia fogyasztásáról ad részletesebb tájékoztatást. A fogyasztás mértéke határozza meg azt, hogy az adott épületet milyen kategóriába sorolják be. Információként szolgál a fűtéssel, a meleg vízzel, illetve az ingatlan rétegrendjéről egyaránt. Emellett javaslatokat is tartalmaz annak kapcsán, hogy az épületet milyen módon lehetne energetikailag korszerűsíteni. Mivel manapság egyre nagyobb hangsúlyt kap a magas rezsi, így a vásárlók és a bérlők is ezt veszik először figyelembe.  

Mennyi idő alatt készül el egy ilyen okirat? 

A megrendelést követően akár már pár napon belül megkezdődhet a folyamat. A helyszíni felmérés után pedig nem sokkal, már el is készülhet a tanúsítvány. Az egész munka nagyjából egy hetet vesz igénybe, attól függően, hogy a szakember mikor kap időpontot a felmérésre.  

Hogyan zajlik a megrendelés és mi a menete? 

Az energetikai tanúsítvány megrendelésére telefonon is lehetőség van, ezáltal pillanatok alatt, akár otthonról is egyeztetni tudunk a kiválasztott céggel. A folyamat során először időpont egyeztetésre, majd helyszíni felmérésre, irodai mérnöki munkára, a tanúsítvány hitelesítésére, végezetül pedig annak elküldésére kerül sor. 

A helyszínen nagyjából 15-30 perc alatt megtörténik a felmérés, ahol szükség lesz a tulajdonos nevére, annak címére, illetve az ingatlan helyrajzi számára, az alapterületére, és persze az építés évére egyaránt. Amennyiben rendelkezésre állnak korábban készült műszaki dokumentációk, érdemes azokat is előkeresni, hiszen ez is segítségül szolgálhat a munka során.  

Energetikai tanúsítvány elkészítése Pécsen 

Az okiratra nemcsak a fővárosban, de minden vidéki településen és faluban is szükség van. Az energetikai tanúsítvány elkészítése Pécsen is megtörténhet, hiszen szakemberek a baranyai megyeszékhelyen ugyanúgy segíthetnek, mint a környékbeli helyeken.  

Összegezve 

Az energetikai tanúsítvány tehát manapság egy szinte elengedhetetlen okirat, hiszen ennek alapján lehet meghatározni, hogy az adott ingatlan milyen besorolást kapott. Mindezt meghatározza a fűtés, a melegvíz, az építés éve, de akár az ingatlan típusa egyaránt. Energetikai tanúsítvány elkészítése Pécsen is megtörténhet, hiszen a megyében is rengeteg eladó épület található.